Leidingwater kan hard zijn en dat laat zijn sporen na in je huis. Gelukkig kan je het probleem aan de bron aanpakken.
Hard voor water
Leidingwater is vaak hard water. Dat betekent dat het veel kalk bevat. De reden daarvan is dat het meeste drinkwater uit de grond wordt opgepompt. In de bodem zitten verschillende kalklagen. Vroeger lag immers een groot deel van Nederland in de zee. Die kalklagen zijn overblijfselen van schaaldieren die door de eeuwen heen zijn samengedrukt en hebben een invloed op de samenstelling van het water dat uit de bodem gewonnen wordt. Je kan een waterontharder plaatsen om de kalk uit het leidingwater te halen. Doorgaans wordt het toestel geïnstalleerd op een makkelijk bereikbare plaats, zo dicht mogelijk bij de watermeter.
Zacht voor je portemonnee
De voordelen van een waterontharder zijn legio. Hard water zorgt namelijk voor een kalkaanslag in je toestellen. Hierdoor raken ze verstopt of beschadigd. Bovendien zal je energieverbruik hoger liggen omdat de kalk het verwarmingselement als het ware isoleert. Bij gebruik van water zonder kalk zullen je toestellen dus langer meegaan en minder energie verbruiken. Ook In de badkamer laat hard water een vies kalklaag achter. Na een tijdje kan het je kranen verstoppen of laten lekken. Schoonmaken vindt niemand leuk. Je kan dat vieze laagje maar beter vermijden door het installeren van een waterontharder. Verder heeft kalk een nadelige invloed heeft op je huid en haar. Als je je wast met water zonder kalk, zal je merken dat je huid en haar gezonder aanvoelen. Conclusie: een waterontharder is zacht voor je portemonnee en voor jezelf.
Het milieu vaart er wel bij
Het effect van een waterontharder in je huis zal snel opvallen. Waar je misschien niet bij stilstaat, is dat op langere termijn ook het milieu er wel zal bij varen. Je apparaten gaan immers langer mee. Verder heb je ook geen conditioner meer nodig voor je haar en minder schoonmaakproducten voor je badkamer of sanitair. Alles bij elkaar scheelt dat na een tijd een hoop producten die niet moeten gefabriceerd worden. En niet vergeten: je verbruikt minder energie hetgeen dan weer goed is voor minder CO²-uitstoot. Super toch voor onze planeet!