U wilt graag uw website plaatsen op internet maar komt erachter dat u een domeinnaam moet registreren om uw website daadwerkelijk online te zetten. Maar wat is een domeinnaam nu eigenlijk?
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam kan je zien als een straatnaam van een huis alleen dan op internet. Domeinnamen zijn unieke namen en worden gebruikt als adres voor een website. Domeinnamen zijn er niet alleen voor websites maar u kunt er ook een aanvragen voor bijvoorbeeld een persoonlijk mailadres.
Met een domeinnaam wordt er verwezen naar een IP-adres waar een website of mail gevestigd is. Omdat een IP-adres moeilijk te onthouden is vanwege de vele aantal cijfers is de domeinnaam in het leven gebracht. Je kan zelf een domeinnaam verzinnen en dit wordt via het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt naar het IP-adres die achter een domeinnaam schuilt.
Bij het kiezen van een domeinnaam zijn er natuurlijk ook regels verbonden en verschillen de prijzen van elkaar.
De regels van een domeinnaam
De regels die domeinnamen hebben is dat een domeinnaam alleen letters, cijfers of het liggende streepje mogen bevatten, verder zijn alle andere tekens verboden. Het minimumaantal tekens dat een domeinnaam moet bevatten is 2 stuks en het maximum is 63 tekens. De naam die je kiest mag ook niet voor ophef zorgen en mag dus niet in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden en sommige namen zoals mail.nl en www.nl kunnen simpelweg niet geregistreerd worden. Als laatste punt moet je domeinnaam voldoen aan de specificaties uit de technische bijlage, dit punt wordt meestal door de hostingprovider al geregeld.
De kosten die domeinnamen meebrengen is afhankelijk voor welke extensies u kiest, zo is .nl goedkoper dan een domein die eindigt op .nu of .com. Los van de kosten om uw domeinnaam te registreren worden er ook kosten in rekening gebracht voor het jaarlijks vernieuwen van uw domein of om uw domein te verplaatsen. Al deze prijzen zijn afhankelijk van de gekozen extensies voor de verzonnen domeinnaam.
Conclusie
Een domeinnaam is een naam die gelinkt wordt aan een website of mailadres. Elke website, oftewel elk domein, heeft een eigen naam. Dit geldt ook voor elk mailadres, logischerwijs. Elke domeinnaam heeft een eigen IP-adres. Zo’n adres is een getallenreeks van vele getallen. Omdat dit lastig te onthouden is, zijn de namen in het leven geroepen. Een domeinnaam heeft een aantal regels waar het aan moet voldoen. Zo moet een naam bestaan uit minimaal twee tekens en maximaal drieënzestig. Daarnaast mag de naam enkel bestaan uit getallen, letters en het liggen streepje, ook wel het min streepje. De kosten van een domeinnaam variëren heel erg. Dit is afhankelijk per extensie en partij waar je mee samenwerkt.