Rond 1960 werden drie lagen van onder andere de kunststoffen polymeer en polyurethaan geïntroduceerd in de industriële sector. Loodsen, fabrieksgebouwen en later ook winkels maakten er massaal gebruik van. Deze lagen, die samen de epoxyvloer vormden, hielden het zware gewicht van de machines, zonder het risico te lopen dat de vloer kapot gaat of de apparatuur beschadigt . Een goed onderhouden epoxyvloer kan tot 30 jaar meegaan, waardoor het voor ondernemers een duurzame oplossing is. De vloer is goed beschermd tegen invloeden van buitenaf en makkelijk te onderhouden. Hierdoor is de epoxyvloer ook steeds vaker te vinden in huishoudens.
De aanleg van een Epoxyvloer
De Epoxyvloer bestaat uit drie lagen en wordt dan ook in drie lagen aangebracht. De eerste laag die aangebracht wordt, is een schraaplaag. De schraaplaag is een kunststoflaag en wordt gebruikt om ondergronden zoals zandcementdekvloeren en beton te egaliseren en uiteindelijk ook vloeistofdicht te maken. Hierdoor komt er geen vocht tussen de epoxyvloer en de ondergrond en worden eventuele lekkages en schimmelvormingen voorkomen. Na elke laag volgen er een aantal dagen tot een week om te drogen. Het is bij dit proces belangrijk dat de tijd genomen wordt, aangezien fouten tijdens het gieten lastig op te lossen zijn en vaak alleen opgelost kunnen worden door opnieuw te beginnen of nog een laag te gieten.
Vervolgens wordt de tweede laag gegoten. Deze tweede laag bestaat uit polyurethaan en epoxyhars, waar ook de kleurschakering bijgevoegd wordt. Polyurethaan is een isolatiestof die gebruikt wordt om ruimtes te isoleren, maar ook als basis voor kunststof leer en sportschoenen. Deze laag wordt net als de eerste laag uitgehard door te rusten en een aantal dagen te blijven liggen. Om de epoxyvloer netjes af te werken, wordt de vloer afgewerkt met een transparante polyurethaan laag, verschillende oliën en zuren die de vloer beschermen tegen uv-stralingen en krassen. De vloer kan afgewerkt worden in een glanzende topcoat en in een matte topcoat, dit is naar wens in te vullen. In deze derde laag wordt tevens ook de kleur van de epoxyvloer bepaald.
Het onderhoud van een Epoxyvloer
Zoals eerder vermeld gaat een epoxyvloer gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Dit is overigens wel onder voorwaarde dat de vloer op de juiste manier wordt onderhouden. Dit houdt in dat de vloer elke 8-10 jaar weer een nieuwe laag nodig heeft, maar ook dat het op de juiste manier gereinigd wordt. Een epoxyvloer kan in de eerste instantie het beste schoongemaakt worden door te vegen, borstelen of te stofzuigen. Om hardnekkig vuil weg te halen, wordt aangeraden om water te gebruiken of azijn. Zeep en andere zware chemicaliën worden afgeraden omdat de toplaag dof uit kan slaan door aantasting.