Hoe kies je nou het juiste veevoer? Het is nog best lastig om een betrouwbare veevoer specialist te vinden die op tijd levert en allerlei soorten beschikbaar heeft. Bovendien is het belangrijk dat al je dieren de juiste mineralen binnenkrijgen. Hieronder meer over veevoer, zoals varkensvoer, en waar je op moet letten.
Wat voor soort vee je hebt
Als het om koeien gaat heb je bijvoorbeeld melkvee of vleesvee. Of qua varkensvoer, er zijn biggen, zeugen, of vleesvarkens. Er is voor elk soort vee een aangepast assortiment ruwvoer. Zelfs je legpluimvee heeft apart voer nodig tegenover je andere onbehandelde kippen. Dat is natuurlijk ook logisch, want dieren hebben andere behoeftes afhankelijk van hun consitutie. Je geeft bjivoorbeeld onbehandelde hennen extra vezelrijk veevoer, zodat de spier in hun maag sterk gaat werken en de dieren goed verteren. Dit verhoogt weer het immuunsysteem van de kippen.
Het toedienen van veevoer
Er bestaan tegenwoordig automatische systemen die ervoor zorgen dat dieren geen honger krijgen maar ook niet te veel te eten krijgen. Met deze systemen kun je goed bijhouden hoeveel voer je gebruikt hebt en wanneer het op gaat raken. Dit werkt voornamelijk goed voor grotere ondernemers. Om je dieren gelukkig te maken en je onderneming goed draaiende te houden is het belangrijk dat je precies de juiste hoeveelheid toedient. Echter als ervaren houder van dieren weet jij natuurlijk al hoe dat gaat! Maar let wel: meten is weten.
Een voedingsstoffenbalans
Bij dieren kunnen ook problemen ontstaan wanneer ze niet de juiste voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgen. Zo heeft een zwangere koe meer mineralen nodig, omdat het anders lastig wordt om het kalfje van de juiste mineralen te voorzien en dat de koe goed op haar poten blijft staan. Zo kan een zwangere koe een zinktekort ontwikkelen bij het niet krijgen van het juiste veevoer. Ook kunnen er problemen ontstaan zoals pensverzuring bij koeien, iets wat al gauw honderden euro’s per koe kost. Informatie over welke soorten veevoer je nodig gaat hebben kun je verder online vinden, of vraag vooral advies als je er niet uit komt.
Vergeet niet de seizoenen
In de zomer kan het gebeuren dat je dieren minder eten of zich minder goed voelen. Dit gebeurt onder andere doordat het warmer is, maar er kunnen ook andere problemen aan ten grondslag liggen. Denk bijvoorbeeld aan te veel irritatie door vliegen. Zorg voor goede ventilatie, voorkom bederf van veevoer door de bakken goed leeg te maken, en voeg bijvoorbeeld vitamine C toe aan het voer.