Site pictogram dealleman.nl

Tips om slim je huis te renoveren als Jan en alleman

huisrenovatie

Iedereen krijgt er uiteindelijk mee te maken: een verbouwing of huisrenovatie. Het resultaat is altijd bijzonder en geweldig, maar de weg er naartoe kan vol stress en obstakels zijn. Gelukkig hoeft zo’n verbouwing of renovatie helemaal niet zo moeilijk of lastig te zijn. Er zijn genoeg tips en tricks waardoor de klus een stuk soepeler verloopt. Omdat ik graag voor Jan en alleman schrijf, besloot ik mijn zelfgevonden tips met jullie te delen. Dus sta jij op het punt een huis te verbouwen of heb je een renovatie gepland? Lees dan snel even verder en ontdek hoe ook jij het een stuk slimmer kan aanpakken.

Oriënteren is het begin

Voordat je de hamer pakt en zelf de huisrenovatie begint, is het belangrijk om je eerst eens goed te oriënteren. Wat moet er bijvoorbeeld allemaal gebeuren? Maak een lijstje met de zaken die moeten gebeuren. Het is daarbij verstandig om aan te geven welke klusjes prioriteit hebben. Zo wilde ik heel graag eerst de badkamer doen en de slaapkamer, zodat we daarna in ieder geval normaal konden leven in het huis. Mijn vriendin wilde eigenlijk beginnen met de keuken. Totaal niet praktisch natuurlijk. Omdat we van tevoren ons hebben georiënteerd, konden we eenvoudig aan de slag toen het moment daar was. Hierdoor verliep de huisrenovatie dus een stuk soepeler.

Wie, wat en waar?

Toen het moment daar was om te gaan starten met klussen, liepen we tegen een volgend obstakel aan. Wat moesten we allemaal regelen qua materiaal? Wie konden we van onze vriendengroep inschakelen om ons te helpen tijdens de huisrenovatie? We hadden van tevoren helemaal niet stil gestaan bij dit soort zaken. Dat merkten we enorm tijdens het klussen. Er waren hierdoor namelijk dagen dat we niets konden doen. Achteraf was het ook slimmer geweest om voor bepaalde klusjes gelijk een professional in te schakelen. Zo hebben we zelf eerst uren staan prutsen met het verplaatsen van de stopcontacten. Na veel mislukte pogingen heeft mijn vriendin toch maar een professionele klusser geregeld en toen was het binnen een mum van tijd geregeld.

Checklist maken én gebruiken

Tijdens de voorbereiding van de huisrenovatie hadden mijn vriendin en ik wel een stappenplan gemaakt, maar tijdens het verbouwen deden we daar niets mee. Dat was eigenlijk niet zo slim. Het is namelijk ontzettend handig en motiverend om zo’n checklist te maken én te gebruiken. Je maakt op die manier inzichtelijk wat er gedaan moet worden en wat allemaal dus al gedaan is. Er is iets heel prettigs aan het afstrepen van taken van een checklist. Daarom kan ik iedereen die met een huisrenovatie bezig is of gaat starten echt aanraden om een stappenplan te maken en die te gebruiken.

Mobiele versie afsluiten