Fietsen is één van de populairste activiteiten op Texel. En dat snappen wij heel goed! Den Burg en De Koog zijn ideale uitvalbases om het eiland te verkennen. Op de fiets kom je op plekken waar je met de auto niet komt, in je eigen tempo. En vanaf de fiets zie je ook veel meer dan vanuit de auto!
Bij de Alleman zijn we er gek op! Vandaag dus een blog over heerlijke fietstochten op Texel.
Een fiets huren op Texel of toch zelf meenemen?
Wie naar Nederlands grootste Waddeneiland afreist heeft twee opties: zelf je fietsen meenemen of een fiets huren op Texel. Het voordeel van zelf meenemen is dat je op je eigen vertrouwde fiets rondfietst. Daarbij scheelt het in de huurkosten. Het nadeel is dat je je fietsen mee moet nemen achterop de auto of in de trein en erop moet letten.
Ga je een fiets huren op Texel heb je hier geen omkijken naar. Huurfietsen zijn goed onderhouden en worden geregeld vernieuwd voor nieuwe fietsen. Ga je een fiets huren op Texel, dan ben je verzekerd van een soepel lopende fiets. Krijg je pech onderweg? Dan ruilt de verhuurder zonder problemen de fiets om voor een nieuwe, zodat je direct weer verder kunt! Veel verhuurbedrijven bieden de mogelijkheid om online één of meerdere fietsen te reserveren en af te rekenen. Wanneer je op het eiland arriveert staan de fietsen voor je klaar. Opstappen en wegfietsen dus!
Wil je echt relaxt fietsen? Dan is een elektrische fiets huren op Texel een goed idee! Hiermee fiets je altijd met ‘een duwtje in de rug’. En dat is met tegenwind altijd een fijn idee. Ga je een elektrische fiets huren op Texel, dan krijg je een gratis acculader mee. Hiermee kan je ’s avonds de accu opladen, zodat je de volgende dag weer met een volle accu verder kunt.
Leuke fietsbestemmingen
Texel is een écht fietseiland. Wist je dat Texel over maar liefs 140 kilometer fietspad beschikt? Tijdens een dagje fietsen op Texel heb je genoeg keuze uit leuke bestemmingen.
Welke bestemmingen mag je zéker niet missen?
Vuurtoren
In het noorden vind je één van de meest herkenbare gebouwen op Texel, iets buiten De Cocksdorp vind je de sterk rood gekleurde vuurtoren. De door storm en oorlog getekende vuurtoren is 35 meter hoog. Wanneer u de 153 treden bestijgt word je getrakteerd op een mooi uitzicht over het eiland, de uitgestrekte stranden en zelfs het volgende Waddeneiland Vlieland! De vuurtoren is goed te bereiken via de Waddendijk, oostelijk gelegen op Texel.
De Slufter
De Slufter is een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20e eeuw besloten het zeegat open te laten. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat. In dit gebied zijn zoutmelde, zeekraal, de geurige zeealsem en het lamsoor te vinden. Het grootste deel van de Slufter wordt als vogelreservaat beheerd, alleen het zuidelijke gebied is vrij toegankelijk.
De Muy
De Muy is een jong duingebied waar de invloed van het zoute water verdwenen is. In tegenstelling tot De Slufter is de mens er hier wel in geslaagd om een stuk strand in te polderen. Er is een dijkje aangelegd dat het gebied van de zoute Sluftervallei scheidt. Doordat er later nieuwe stuifdijken op het strand zijn aangelegd steeg het grondwater en ontstond de Muyplas. In De Muy zijn bijzonder fraaie duinen te vinden met zeer steile hellingen.
De Muy is vermaard om zijn lepelaars, maar je vindt er ook blauwe reigers, aalscholvers, blauwborsten en nachtegalen. De Muy is ook waardevol om z’n plantengroei. In de Buitenmuy groeit bijvoorbeeld het zeldzame teer guichelheil, een klein roze bloempje. In de duinweiden aan de oostkant van De Muy groeien verschillende soorten orchideeën, waaronder de vroegbloeiende harlekijn.